Verebélyi Diána

(1987, Kazincbarcika)

    Szentendrén alkotok a legtöbbet. Kötődésem Szentendréhez ef Zámbó István barátságához köthető, rengeteget alkotunk együtt. Kötődök Aknay Jánoshoz, aki rengeteget segített tanárként, szinte gyermekkorom óta. A szentendrei művészeti élet nagyon ösztönző, hiszen itt valamilyen okból kifolyólag a legtöbb ember zenész, festő, szobrász, performer, író, művészettörténész, vagy mindez együttvéve. Óriási kultúra, vagy kulturális élet érettség övezi az itt élő embereket. Olyan alternatív közösség, ahol megtaláltam az oly régóta keresett otthonomat. A város adta nekem a hasonló gondolkodású embereket, mint amilyen én vagyok, a barátokat, a művészetet, a gyönyörű életteret, amely olyan számomra, mint egy ízes sütemény, melynek minden kockája más, fenséges ízű.
    Magyarország legnevesebb kortársai nagyon meghatározó szerepet játszottak művészi pályámon, formavilágom, stílusom kialakulásában.
A szentendreiek közül ef Zámbó István, Fe Lugossy Laca, Bukta Imre, Deim Pál, Aknay János váltak példaképemmé.

Aknay a kompozíciós elrendezésre, a méretekre, a felületek azonos szintű kidolgozottságára hívta fel a figyelmemet. Fe Lugossy Laca a dolgok, gondolatok többértelműségére és azok szimbolikus kifejezhetőségének sokoldalúságára mutatott rá saját munkáin keresztül. Ef Zámbó Öcsi szimbolista, szürrealista, színes világa volt vizuálisan a legerősebb hatással rám, mivel sok időt töltöttem a műtermében, ahol közösen dolgoztunk. Az évek múlásával a stílusom átalakult, egy egyedi, új, szürreális, olykor szimbolista világ jött létre és mutatta meg magát a festett felületeken. Számomra a szürrealizmus egy mentsvár, egy olyan álomvilág, ami olykor nagyon reális. Ha bármiféle gondom, sérelmem, örömöm, ábrándom, beolvasni valóm van azt én nem reális eszközökkel, direkten fejezem ki, vagy beszélek róla, hanem a szürrealizmus és szimbolizmus mindent megengedő világával jelenítem meg. Így, ha valaki ismer, vagy megvizsgálja átértelmezett hozzáállással a képeimet, az egy nagyon racionális, reális képet fog kapni az én szememmel, gondolataimmal. Értve ezt a társadalmi helyzettől egészen a kapcsolatokig, sokféle témát érintve. Mostanában a jövő, a környezet és az emberek kölcsönös viszonya foglalkoztat.