Szánthó Imre

(grafikus, Budapest, 1925. szeptember 21. –
Szentendre, 1998. április 5.)

Autodidakta, 1930-tól Szentendrén élt. 1981: Pest Megye Múzeumaiért emlékplakett;
1985: Pro Urbe-díj, Szentendre.
1947-85 között a Goldberger textilgyár tervezője volt, majd dekoratőre, ahol nagyüzemi textilterve-
ket, kézi festésű textileket, kendőket tervezett. Emellett karikatúrákat, újsághoz rajzokat, alkalmi postabélyegző-terveket, plakátokat tervezett és készített. Számos grafikai technikával dolgozott.
Az első linóleummetszetét 1962-ben készítette a szentendrei Boromissza-emlékkiállítás alkalmából. Emellett a szitanyomás technikáját alkalmazta. Élénk színezésű akvarell és egyéb temperaképein szeretettel festette meg Szentendre utcáit. A 60-as években melankolikus hangulatú, barna árnyalatú ártéri képeket festett.

A 70-es években palettája újra kiszínesedett, oldottabb, narratív tájképek készültek. A szentendrei Görög Kancsó Étterem falait 1961 óta Szánthó karikatúrái díszítik. Önálló linómetszet mappákat és mini grafikai könyvet adott ki Szentendréről. Népszerűsítette a szentendrei művészetet a Mini Goli Galériában, ahol rendszeresen kiállításokat szervezett, előadásokat tartott. Szentendrei lokálpatriótaként sok elfeledett szentendrei művész újrafelfedezése neki köszönhető. A Szentendrei Grafikai Műhely tagja volt. 1951-től rendszeresen részt vett a Szentendrei és a Pest Megyei Tárlatokon.
(forrás: artportal)