Orbán Attila

1988-92-ig a Fiatal Képzőművészek Stúdiójának a tagja voltam.
1988-tól hivatásos majd 1992-től szabad szellemi foglalkozású képzőművészként dolgozom.
1992-ben Szentendrére költöztünk.
1995-töl Pismányban lakunk.
1994-97-ig Derkovits-ösztöndíjas voltam.
Munkáimra a kezdeti ídőszakban nagy hatással voltak Bálint Endre,Vajda Lajos később Korniss Dezső. A szentendrei kötődés magától adódott.Az útkeresés, a festészeti eszmélés időszakában Vajda Lajos munkássága meghatározó jelentőségű volt számomra.Lehetőségem volt személyesen találkozni Bálint Endrével akinek a kollázsaim tetszettek egyben tanácsokat is adott. Jól eső érzéssel gondolok arra, hogy itt Pismányban a Haluska tanyán otthonra találtak, és alkotni is tudtak az akkori progresszív fiatal festők : Vajda Lajos, Bálint Endre, Szántó Piroska és a többiek. Később a Remsey testvérekkel is megismerkedtünk családostól.

A baráti beszélgetésekben, közös együttlétekben nemcsak a mai, hanem a huszas évek szabad festészeti, művészeti élete is felelevenedett. Különösen Remsey Ivánnal tudtunk szinte szárnyalni. Egy szentendrei csónakkirándulás alkalmával mesélt az első világháborúban hadifestőként résztvett festőkről köztük Mednyánszkyról, a “Kaffaná”-ról a fronton a művészember számára létfontosságú intézményről. Gulácsi tűzben elpusztult életművéről, az egyik legnagyobb magyar művészettörténészről Lyka Károlyról. Szentendreiekről, Gödöllőiekről, a szecesszió magyar festőiről. Mesteremnek Kokas Ignácot tartottam, akit művészetileg emberileg egyaránt nagyra becsülök.
1988-tól folyamatosan jelen vannak munkáim a hazai és külföldi kiállításokon.
Fontosabb önálló kiállítások:
1994 Notre Dame de Grace Gallery, Montréal
1996 Marika Marghescu Gallery, Hannover
1992 Francia Intézet, Budapest
1996 Hungarian Cultural Centre Gallery, Helsinki
1997 Wemyss Gallery, Sydney
2000 Műcsarnok, Budapest
2003 Museum Laende, Kressbronn
2006 Műhely Galéria, Szentendre
2007 Olof Palme Ház, Budapest
Alkotásaim az expresszív – figuratív festészetet képviselik, amelyek az újfestészet és a transzavantgárd törekvéseihez tartoznak. Képeimen rendszerint a figuratív kifejezés mellett a szintetikus kubizmus számos eleme egészül ki a gesztusfestészet megoldásaival.