feLugossy László

(1947.06.25. Kecskemét)

Autodidakta képzőművész, a középiskola befejezése után fotózást tanult. 1972 óta tagja a szentendrei Vajda Lajos Stúdiónak. 1982-óta a Magyar Képzőművészeti Alapnak, 1989-óta a Magyar Képző- és Iparművészeti Szövetségnek. 1990-ben Munkácsy díjat kap.
    Perneczky Géza tollából született talán az a legfontosabb megállapítás: a feLugossy képein szereplő alakok tulajdonképpen nem is emberek, kevesebbek és többek is annál, egyszerűen lények. Lelkük helyett inkább animájuk van, a minden dologgal közös világlélek hatja át őket.

Képei azért homogének, a rajtuk ábrázolt világ végül is azért lesz kerek, mert a földkerekség élőlényei, de a mellettük megtalálható többi élettelen, „lelketlen” lény is mind, mind ilyen – vagyis végeredményképpen egyenrangúak az emberrel. Őriznek valamiféle, a világ teremtésének aktusából itt maradt meleget – és ha nincs szemük – akkor is ránk néznek, tudnak valamit, amit mi már elfelejtetünk – élnek. A lábas motívum nem csak feLugossy, de általában az egész A.E. Bizottság nevével összefonódott, mind zenéjükben, mind festészetükben a tagok sűrűn használnak lábasokat, mely energiát, feszültséget hordoz.